Så undviker du att konstgjorda naglar släpper
Att konstgjorda naglar av olika slag släpper i kanterna eller helt ramlar av kan vara otroligt frustrerande. Det är lätt att första tanken blir att det är produkterna det är fel på, men i själva verket är det 9,5 av 10 gånger i förarbetet (preppen) som problemet sitter i. Det är många steg att behärska men mycket viktiga sådana för att applicera nagelmaterial på ett så säkert och hållbart sätt som möjligt.
Här är några vanliga orsaker till varför detta händer och hur man kan undvika det.
1. Dålig Förberedelse av naturlig nagel
Ett av de mest kritiska stegen innan applicering av gelénaglar, akryl eller gellack är förberedelsen av den naturliga nageln. Om nagelplattan inte är ordentligt rengjord eller preparerad kan gelén ha svårt att fästa. Här är några faktorer att tänka på:
- Användning av återfuktande lotions: Se till att skippa handkrämen minst en dag innan du ska göra naglarna. Krämen ger fukt åt naglarna som kan leda till släpp. Tvätta inte heller händerna precis innan du ska lägga nagelmaterial på dina naglar.
- Olja, smuts och rätt basprodukt: Nagelplattan måste vara helt fri från olja, smuts och fukt. Använd en bra dehydrator för att säkerställa att nageln är ren och torr. Ph-bonder är bra att använda efter dehydrator om du har väldigt oljiga naglar, därefter ska primer användas. Gnugga sedan in ett mycket tunt lager med base coat och härda i rekommenderad tid.
- Rugga upp nagelytan: Att rugga upp (buffra) nagelytan skapar en bas för gelen att fästa på. En slät yta gör att gelen inte får tillräckligt grepp och kommer med största sannolikhet ramla av väldigt snabbt.
- Korrekt avlägsning av död hud och nagelband: Att lära sig rätt teknik för att avlägsna nagelband och död hud runt nageln är mycket viktigt för att få hållbara naglar. Jag skulle säga att utan detta kommer inte dina naglar hålla många timmar utan att få släpp, då spelar det alltså ingen roll hur bra produkter du använder för det kommer ändå släppa om det inte görs på rätt rätt.
- Undvik att produkten kommer i kontakt med huden: Ännu en viktig faktor, för det första kan detta leda till allergier som tyvärr kan orsaka att du inte längre kan använda konstmaterial på naglarna. Och för det andra så kommer du utan undantag få släpp i princip direkt.
- Försegla kanterna: Det är viktigt att försegla nagelns kanter noggrant för att förhindra att vatten eller luft tränger in under gelén. Med detta menas att du behöver försegla konstmaterialet med ett bra topcoat. Det räcker inte att bara pensla på top coat på ytan, utan du behöver försegla med top coat hela vägen runt konstnageln (men utan att det nuddar huden runt nageln). Jag brukar använda mig av en tunn liner brush för att inte råka komma i kontakt med huden. Det krävs mycket övning för att få till detta och innan dess kommer du få räkna med en del släpp.
- Damm från filning: Efter att naglarna har filats, se till att alla dammpartiklar är ordentligt borttagna med en cleaner. Damm kan skapa en barriär mellan nageln och gelen som leder till släpp och ojämnheter.
2. Felaktig appliceringsteknik
Tekniken som används vid appliceringen av nagelförlängning och nagelkonstmaterial spelar en avgörande roll för hållbarheten:
- Tunna Lager: Om lagren är för tjocka kan gelen inte härda ordentligt, vilket leder till att naglarna får släpp. Tunna, jämna lager är bäst. Att gå runt med material på naglarna som inte härdat ordentligt kan även detta medföra allergier.
3. Härdningsproblem
För att gelén ska härda korrekt måste den utsättas för UV- eller LED-ljus under en viss tid:
- Lampans Effektivitet: En lampa som inte är tillräckligt kraftfull eller som är felkalibrerad kan leda till att gelén inte härdar ordentligt. Kontrollera att lampan fungerar som den ska och byt ut lampan regelbundet. Används lampan ofta så rekommenderar vi att byta ut den så ofta som 1 gång per år för att försäkra dig om att den fungerar korrekt. En lampa tappar mycket av sin styrka efter cirka 8000 timmar. För att härda våra geléer behöver du en lampa med minst 45W.
- Härdningstid: Följ noggrant rekommenderad härdningstid för varje lager. För kort tid i lampan kan leda till att gelén förblir mjuk och får släpp.
4. Kvalitet på Produkterna
Alla geléprodukter och akryler är inte skapade lika. Kvaliteten på produkterna kan variera mycket:
- Märkeskvalitet: Välj märken som är kända för sin goda kvalitet, läs recensioner och kolla även produktens innehåll för att säkerställa att produkten inte innehåller allergena ämnen. HEMA är exempelvis ett ämne som är känt för att vara allergent.
- Använd produkter från samma märke: Alla produkter är inte skapade för att användas ihop med varandra. Varje nagelmärke skapar produkter som fungerar optimalt ihop med varandra, det är ändå härdplaster vi arbetar med och ska därmed alltid användas med försiktighet. Vissa ämnen är helt enkelt inte gjorda för att blandas med varandra vilket kan orsaka släpp och i värsta fall ge kemiska reaktioner som kan leda till skador, nagellossning och allergier.
5. Olika Nageltyper
Alla har olika nageltyper, och vissa naglar kan vara mer benägna att få släpp än andra. Till exempel, oljiga naglar kan vara svårare att få gelén att fästa på, medan mycket torra naglar kan vara sköra och spricka lättare. Att lära dig identifiera olika nageltyper och anpassa förberedelse och appliceringsmetoder därefter kan hjälpa till att minimera problem.
6. Exponering för Kemikalier
Daglig exponering för starka kemikalier som rengöringsmedel, lösningsmedel, och andra hushållsprodukter kan påverka hållbarheten av gelénaglar, akryler och gellack. Användning av handskar när man hanterar dessa produkter kan hjälpa till att skydda naglarna och förlänga hållbarheten av nagelbehandlingen.
7. Yttre faktorer
Yttre faktorer som livsstil och miljö kan påverka hållbarheten på dina gelénaglar.
-
Vatten: Om du ofta utsätter dina naglar för vatten, till exempel genom att diska utan handskar, kan detta påverka hållbarheten av gelén.
-
Kraftigt användande av händerna: Om du använder dina händer mycket i arbete som innebär mycket friktion eller stötar, som hantverk eller trädgårdsarbete, kan detta leda till snabbare släpp.
Avslutningsvis vill vi understryka vidden av att aldrig öva på dig själv eller andra innan du behärskar dessa tekniker på docka. Mycket övning, utbildning och att följa tutorials på youtube och andra plattformar är väldigt viktigt för att på ett säkert och hållbart sätt veta hur du applicerar härdplaster på rätt sätt.